HRÁŠKOVÝ KRÉM SE SMETANOU A KRUTONY

by - úterý, června 13, 2017

Miluji krémové polévky, smetanu, hrášek a krutony. Když mě tedy jednoho dne mamka pověřila, ať udělám hráškovou polévku, vzala jsem to jako výzvu. O to, jak jsem se s tím poprala, vám v dnešním článku popíšu.




Vařit polévky mě poslední dobou strašně baví. Vždycky jsem vařila jen vývary, ale poslední měsíce začínám trošku experimentovat a snažím se vařit i složitější jídla - i když, co si budeme nalhávat, "hráškovka" složitá není, jde jen o to, umět ji správně dochutit a mít ji i konzistenčně eňo ňuňo. Po pravdě, hráškovou polévku jako takovou moc nemusím. Nemám ráda, když je polévka jako voda, ve které plavou na půl rozmixované kousky hrášku. Ale už konec obkecávání, jdeme na recept, ať si můžete tuhle dobrotu doma vyzkoušet i vy.

Suroviny:
  • 450 g mraženého hrášku
  • 1 zeleninový bujón (nebo sůl a pepř)
  • voda (nebo vývar)
  • 1 velká cibule
  • olej
  • 1 smetana ke šlehání nebo na vaření
  • rohlík na krutony
  • máslo
1. Začneme tím, že si na oleji opečeme cibulku. Až bude hezky dozlatova, vysypeme k ní hrášek a podlijeme vodou, či vývarem. (Pokud podlíváte holou vodou, přidejte ještě kostku bujónu.) Podlijeme ale tak, aby voda byla stejně s hráškem. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme dusit, dokud nebude hrášek měkký.

2. Po cca 10 - 15 minutách, až je hrášek měkký, směs rozmixujeme. Měla by nám vzniknout spíše omáčka, místo polévky. Tu si doředíme podle potřeby ještě vodou, počkáme, až polévka zavaří a přidáme k ní smetanu. Tu poté ještě dochutíme podle své chuti.

3. Teď už jen zbývá nakrájet rohlíky, opéct je na pánvi s máslem a máme hotovo.


Dobrou chuť!

Elis 👸

You May Also Like

2 komentářů

  1. Teda, tak tuhle bych si dala i já! A to hrách moc nemusim :D vypadá to hodně lákavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až ji budu příště vařit, pozvu tě, abys zkusila! :)

      Vymazat